sobota, 24 sierpnia 2013

KRUCHA REWOLUCJA

Ten przepis to rewolucja i rewelacja - napisała Marta Gessler* i nie ma lepszych słów na określenie tego ciasta. Zupełnie nie wiem dlaczego nie natknęłam się na nie jeszcze na żadnym blogu. Najwyższy czas na rewolucję...





Kruche lubi zimne. Wiadomo. Ale nie w tym przepisie. Tu musi być gorąco!

Składniki:

90 g masła pokrojonego w kostkę

3 łyżki wody

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju arachidowego

150 g mąki

szczypta soli


W żaroodpornej misce umieść masło, olej, wodę, cukier i sól. 
Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstaw miskę na 15 min. 
Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjmij miskę i od razu dodaj mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. 
Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta
Gorącą przełóż do formy na tartę i rozgniataj łyżką na całej formie (zostaw trochę do kruszonki). 
Nakłuj widelcem. Piecz w 200 st. C przez 15 min. 




Marta Gessler zrobiła swoją tartę z morelami i kremem waniliowym. Ja najczęściej robię ją tylko ze śliwkami. 










Albo z malinami i  kremem






Krem:

250 ml mleka 

4-cm kawałek laski wanilii

3 żółtka u 70 g cukru pudru

20 g mąki ziemniaczanej


owoce

Mleko zagotuj z wanilią. Ubij żółtka z cukrem, aż masa zbieleje. 
Dodaj mąkę, zamieszaj. 
Wyjmij wanilię i powoli wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełóż masę do garnka i mieszaj.
Zagotuj. Gdy pojawią się bąbelki, odstaw.

Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem. Rozłóż owoce, posyp kruszonką (można dodać płatki migdałów, albo pokruszone orzechy) i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Poczekaj aż ostygnie i  podawaj.



*Wysokie Obcasy 10.09.11

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz