piątek, 15 maja 2015

KURCZĘ Z ROŻNA BEZ ROŻNA

To sposób na amerykańskiego kurczaka według Gwyneth Paltrow. Zamiast pieczenia  na obracającym się rożnie, można go upiec po prostu w brytfance. Cała sztuka, to przewracanie go co pół godziny.
 
Potrzebne będą:
1 kurczak
2 łyżki miękkiego masła 
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki
pieprz
garść ulubionych ziół
1 cytryna

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połącz masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką i świeżo mielonym pieprzem. 
Delikatnie oddziel mięso na piersi kurczaka od skóry i posmaruj doprawionym masłem. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca. 
Resztą masła posmaruj całą tuszkę. Do środka włóż ponakłuwaną cytrynę i zioła. Udka zwiąż sznurkiem. Ułóż w brytfance. 




Kurczaka połóż na boku (na skrzydełku i udzie), wstaw do piekarnika i w zależności od wielkości piecz około 25 - 35 minut. 
Po tym czasie odwróć kurczaka na drugi bok, polej kilkoma łyżkami wody i piecz znów 25 - 35 minut. 
Obróć na grzbiet i piecz 20 minut, wreszcie obróć na piersi i dopiekaj kolejne 20 minut. 
Wyjmij brytfankę z piekarnika, przykryj folią aluminiową. Pozwól mięsu odpocząć kilka minut i podawaj. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz