czwartek, 11 lipca 2013

MALINOWE Z BEZOWĄ PIERZYNKĄ

Nie mogę się oprzeć. Tyle owoców, tyle kolorów. Piekłabym bez przerwy.



Proste ciasto malinowe:
50 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
4 łyżki gorącej wody
6 łyżek mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
3 białka
1/2 szkalnki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli



W misce ubij żółtka, powoli dodawaj wodę i cukier - nie przerywaj ubijania. Dodaj ekstrakt waniliowy. Stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej masło, mleko i delikatnie wymieszaj.
Natłuść formę do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz około 20 minut w 200 stopniach.



Ubij białka z dodatkiem szczypty soli, gdy piana zacznie robić się sztywna dosypuj powoli cukier i mąkę ziemniaczaną. Na końcu delikatnie wmieszaj maliny.
Wyłóż pianę na podpieczony spód, obniż temperaturę do 150 stopni i dopiekaj ciasto jeszcze przez 40 minut.








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz