wtorek, 2 lipca 2013

SŁODKO - KWAŚNY DOTYK LATA

Pyszne, proste, owocowe. 
Obłędnie łatwe, domowe ciasto.
Rozpowszechnione w Australii.
Piecze je Bill Granger i Donna Hay. 
Ja też. Koniecznie je zróbcie. 
Jest świetne. 



Składniki na blaszkę 20x20
100 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
100 g maki tortowej
1/2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści owoców



Masło (w temperaturze pokojowej) ubij z cukrem na gładką, jasną masę. Dodaj szczyptę soli. W miseczce roztrzep jajka i powoli dodawaj nie przerywając miksowania. Gdy składniki się połączą, dodaj przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia - już nie miksuj, tylko delikatnie wymieszaj.




Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i poukładaj owoce. W moim wydaniu - czerwony i zielony agrest, czarne i czerwone porzeczki. 


Przygotuj kruszonkę:
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mielonych migdałów
50 g zimnego masła
1/3 szklanki brązowego cukru

Połącz szybko wszystkie składniki rozcierając je palcami. Przełóż na owoce i wstaw ciasto do piekarnika na około 40 - 50 minut.


Jeśli owoce są bardzo kwaśne, po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. 
Świetny smak lata z szybko znikającym agrestem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz