wtorek, 19 listopada 2013

FASOLA Z PRZEDWOJENNEGO PRZEPISU

"Praktyczna kuchnia domowa" zebrała i ułożyła Danuta Wyrybkowska. 
Nakład Ilustrowanego Dwutygodnika Kobiecego "Moja Przyjaciółka" Żnin 1937/8



Zmieszać 500 g ugotowanej na miękko fasoli z 375 g śliwek. Z tymi ostatnimi ugotować kiełbasę albo wymieszać w końcu ze 100 g smażonej słoniny. 



Według upodobania można przegotować z ziemniakami i podać je oddzielnie. Można również zamiast śliwek wziąć korzenie i w końcu zaprawić octem i jabłkami.



Moją wersję zaprawiłam octem balsamicznym i pomidorami. Świetnie sprawdziła się chorizo. Słoninę pominęłam. Wyszła całkiem hiszpańska potrawa z polskim akcentem w postaci śliwek.

Sztuka gotowania, polegająca dawniej wyłącznie na smacznym przyrządzaniu potraw, ustępuje teraz coraz bardziej sztuce odżywiania (w właściwym tego słowa znaczeniu), gdyż smaczne przyprawienie i estetyczne podanie musi iść w parze z jak najpełniejszym możliwie wyzyskaniem odżywczych własności wszystkich produktów, tak, aby żadne ich naturalne, a cenne składniki nie zostały zmarnowane przez nieumiejętne przyrządzanie.



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz