Śliwki, orzechy, październik - genialne połączenie. Szczególnie, jeśli punktem wyjścia jest przepis z pierwszej książki Liski "White Plate słodkie."
Liście zmieniają kolor, a przepisy owoce. Zamiast jeżyn - śliwki.
Składniki po lekkich zmianach:
200 g masła
100 g cukru trzcinowego
50 g jasnego miodu
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g białego cukru
50 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 kg śliwek
50 g rozdrobnionych orzechów
Roztop w małym rondelku masło, cukier i miód. Zostaw do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i orzechy.
W drugiej ubij jajka z cukrem.
Dodaj mleko i wanilię.
Połącz z masłem i miodem.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę (23 cm) wysmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Na wierzchu ułóż połówki śliwek.
Piecz w 190 stopniach C przez około 40 minut.
Zmniejsz temperaturę do 170 i dopiekaj jeszcze 20-30 minut.
Posyp cukrem pudrem.
Jest bardzo orzechowe i bardzo jesienne, polecam :)
OdpowiedzUsuń