poniedziałek, 6 października 2014

POTRÓJNIE SEZONOWE

Śliwki, orzechy, październik - genialne połączenie. Szczególnie, jeśli punktem wyjścia jest przepis z pierwszej książki Liski "White Plate słodkie." 

Liście zmieniają kolor, a przepisy owoce. Zamiast jeżyn - śliwki. 

Składniki po lekkich zmianach: 
200 g masła
100 g cukru trzcinowego
50 g jasnego miodu
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g białego cukru
50 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 kg śliwek
50 g rozdrobnionych orzechów



Roztop w małym rondelku masło, cukier i miód. Zostaw do ostygnięcia.



W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. 
W drugiej ubij jajka z cukrem. 
Dodaj mleko i wanilię. 
Połącz z masłem i miodem.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Tortownicę (23 cm) wysmaruj masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Na wierzchu ułóż połówki śliwek.



Piecz w 190 stopniach C przez około 40 minut.
Zmniejsz temperaturę do 170 i dopiekaj jeszcze 20-30 minut.



Posyp cukrem pudrem.



2 komentarze: