sobota, 25 kwietnia 2015

POPOŁUDNIOWE LADY CAKE

Zwane też we Francji jako biscuit de dames. Zwykle robi się je z rodzynkami nasączonymi rumem, ale dobrze się sprawdza także z owocami. Mogą być świeże albo mrożone (tych przed pieczeniem lepiej nie rozmrażać, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia o jakieś 10 minut). Przygotowanie tego ciasta zajmuje nie więcej jak 15 minut.  I nie wymaga specjalnych umiejętności :)


Składniki:
120 g masła
szklanka wiśni
150 g mąki tortowej
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową




Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wysmaruj masłem foremkę (20 cm). Jeśli używasz mrożonych wiśni, oprósz je mąką.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. W osobnej misce albo w mikserze ubij masło z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, na końcu dodaj wanilię.
Połącz z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj. 

Przełóż masę do foremki, na wierzchu ułóż wiśnie i piecz 20 minut w 160 stopniach. Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 20 minut.


Posyp cukrem pudrem i podawaj :)
Przepis na podstawie "The art of french baking" Ginette Mathiot

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz