środa, 12 kwietnia 2017

CZEKALI NA CHINKALI

i się doczekali :)








ciasto:
1 kg mąki
szczypta soli
łyżeczka masła
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajko, sól i masło. Posiekaj składniki nożem.  Dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie miękkie i elastyczne, rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy nałóż farsz i dokładnie zlepiaj brzegi tworząc szczelną sakiewkę.


farsz: 
300g baraniny, jagnięciny lub wołowiny
200g wieprzowiny
3 cebule


2-3 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
bulion wołowy

Mięso zmiel albo dokładnie posiekaj. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę, czosnek zetrzyj na tarce albo wyciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z drobno posiekaną zieleniną i zalej bulionem - tyle, ile zabierze. Farsz musi być luźny, żeby po ugotowaniu wnętrze chinkali mogło pławić się w aromatycznym rosołku.


Gotuj w osolonym wrzątku około 7-9 minut. 


jedzmy już...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz