niedziela, 12 maja 2013

JABŁKA NA POKUSZENIE

Nie wiem jak długo Ewa musiała przekonywać Adama, aby skusił się na jabłuszko, ale wiem za to, że na takiego naleśnika "poleciałby" od razu. Sama nie mogłam wytrzymać, gdy tylko zobaczyłam go tutaj


przepis z małymi zmianami:

Pokrój jabłka na ósemki, skrop cytryną i posyp cukrem z cynamonem.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na patelnię (z rączką, która nie roztopi się w piecu) wrzuć łyżeczkę masła i wstaw do piekarnika, aby się roztopiło. Dorzuć jabłka.



W tym czasie przygotuj ciasto:

3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (ja robię to w blenderze), wyjmij patelnię (pamiętaj, że rączka jest bardzo gorąca!), wylej miksturę na jabłka i piecz aż naleśnik wyrośnie i się zarumieni, co potrwa około 20 minut.



Posyp cukrem pudrem, smacznego!




Ta porcja ciasta wystarcza na jedną dużą patelnię, albo dwie małe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz