czwartek, 30 maja 2013

KRUCHA SPRAWA ALE PYSZNA, czyli TARTA Z GRUSZKAMI

Kruche, chrupiące ciasto. Do tego delikatny, waniliowy krem. I słodkie gruszki. Mariaż bardziej niż bardzo udany. Michel Roux wie co dobre...





ciasto na tartę:

250 g mąki
125 g masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
40 ml zimnej wody

Palcami albo w malakserze połącz wszystkie składniki. Na końcu dolej wody. Szybko wyrób, zrób z ciasta kulę, owiń w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Gdy ciasto odpocznie, rozwałkuj je (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia) i wyłóż foremkę. Ponakłuwaj widelcem. Wyłóż papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 20 minut w 180 stopniach C.



Usuń papier z fasolą i dopiekaj jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto z pieca i wystudź. W tym czasie przygotuj krem.

składniki na krem waniliowy:

3 żółtka
70 g cukru pudru
20 g mąki
250 ml mleka
1 strączek wanilii

W misce ubij żółtka z połową cukru na lekką, puszystą masę. Połącz z mąką.



Zagotuj mleko z pozostałym cukrem i wanilią. Gdy zacznie się gotować wlej je do masy jajecznej, cały czas ubijając. Przelej z powrotem do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty. Usuń wanilię, przelej krem do miski i przykryj.



Ponacinaj gruszki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na wystudzony spód ciasta wylej (też wystudzony) krem i rozsmaruj go po całej powierzchni. Porozkładaj gruszki. Piecz 20 minut.



Poczekaj aż ciasto ostygnie, a krem stężeje. Smacznego!



Uwaga, znika szybko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz