ciasto na tartę:
250 g mąki
125 g masła pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
40 ml zimnej wody
Palcami albo w malakserze połącz wszystkie składniki. Na końcu dolej wody. Szybko wyrób, zrób z ciasta kulę, owiń w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Gdy ciasto odpocznie, rozwałkuj je (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia) i wyłóż foremkę. Ponakłuwaj widelcem. Wyłóż papierem do pieczenia i wsyp fasolę. Piecz 20 minut w 180 stopniach C.
Usuń papier z fasolą i dopiekaj jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto z pieca i wystudź. W tym czasie przygotuj krem.
składniki na krem waniliowy:
3 żółtka
70 g cukru pudru
20 g mąki
250 ml mleka
1 strączek wanilii
W misce ubij żółtka z połową cukru na lekką, puszystą masę. Połącz z mąką.
Zagotuj mleko z pozostałym cukrem i wanilią. Gdy zacznie się gotować wlej je do masy jajecznej, cały czas ubijając. Przelej z powrotem do rondelka i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty. Usuń wanilię, przelej krem do miski i przykryj.
Ponacinaj gruszki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na wystudzony spód ciasta wylej (też wystudzony) krem i rozsmaruj go po całej powierzchni. Porozkładaj gruszki. Piecz 20 minut.
Poczekaj aż ciasto ostygnie, a krem stężeje. Smacznego!
Uwaga, znika szybko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz