Bardzo proste ciasto, świetne na każdy sezon. Wiosną borówki, latem maliny, jesienią śliwki a zimą jabłka. Zrób sobie ciasto :)
To bardzo szybkie ciasto!
składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka (z chowu wolnowybiegowego)
1/2 szklanki mleka
1 gruszka
1 szklanka borówek amerykańskich
2 łyżeczki cukru demerara
garść płatków migdałowych
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Do miksera wsyp wszystkie składniki (oprócz owoców!!!). Zmieszaj.
Posmaruj masłem albo oliwą kwadratową foremkę o boku 22 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia.
Przelej ciasto do foremki. Na wierzchu wyłóż owoce, posyp cukrem demerara i płatkami migdałów.
Piecz 45 minut (do suchego patyczka). Serwuj z lodami.
Hej Donna Hay! Dzięki za przepis!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz