wtorek, 21 maja 2013

MAKE A CAKE

Bardzo proste ciasto, świetne na każdy sezon. Wiosną borówki, latem maliny, jesienią śliwki a zimą jabłka. Zrób sobie ciasto :)




To bardzo szybkie ciasto! 

składniki:

1 1/2  szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka (z chowu wolnowybiegowego)
1/2 szklanki mleka
1 gruszka
1 szklanka borówek amerykańskich
2 łyżeczki cukru demerara
garść płatków migdałowych


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Do miksera wsyp wszystkie składniki (oprócz owoców!!!). Zmieszaj. 


Posmaruj masłem albo oliwą kwadratową foremkę o boku 22 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia.

Przelej ciasto do foremki. Na wierzchu wyłóż owoce, posyp cukrem demerara i płatkami migdałów.


Piecz 45 minut (do suchego patyczka). Serwuj z lodami. 
Hej Donna Hay! Dzięki za przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz