niedziela, 2 czerwca 2013

CHLEB NA SZYBKO!

Propozycja dla tych, którzy zamiast karmić zakwas, wolą karmić się sami :) Świetnie sprawdza się suchy zakwas piekarski (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Łatwy w użyciu, przechowywaniu i dozowaniu.



Przepis na szybki chleb:

350 g mąki pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej
2 łyżki suchego zakwasu
1 saszetka suszonych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
350 ml ciepłej wody

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Mikser mile widziany!


Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 15 minut. Potem jeszcze raz szybko wyrób, przełóż do foremki i odstaw na pół godziny.



Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Na blachę do pieczenia wlej wodę. Wstaw foremkę z ciastem i zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz godzinę.



Chleb jest pyszny. Ma miękki środek i chrupiącą skórkę. Można go urozmaicić dodając siemię lniane, mak albo otręby. Ja tym razem piekłam go na liściach chrzanu.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz