To proste, półkruche ciasto czereśniowe zwykle otwiera u nas sezon na czereśnie, który mija tak szybko. I jakoś nigdy nie zdążę się nim nasycić.
składniki:
miska nr 1
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
kilka kropli ekstraktu migdałowego
miska na 2
2 1/2 szklanki mąki tortowej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
miska nr 3
1/2 kg czereśni
3 łyżki likieru migdałowego
W misce nr 1 utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy.
Wymieszaj składniki w misce nr 2. Dodaj masę z miski nr 1. Zagnieć ciasto.
Usuń pestki z czereśni i zalej je likierem.
Natłuść foremkę o wymiarach 20x20. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
Wyłóż foremkę 2/3 ciasta. Na wierzchu poukładaj odsączone owoce. Z 1/3 ciasta zrób kruszonkę - dodaj 2 łyżki cukru i 2 łyżki mielonych migdałów.
Piecz około 50 minut.
Tak. Life is sweet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz