I wyszło lekkie ciasto z owocami. Ciasto jest lekkie, robota też, pod warunkiem, że pomaga nam mikser.
Składniki:
garść borówek amerykańskich
2 garście czereśni
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Pojedynczo dodaj żółtka nie przerywając ubijania. Wlej olej i wciąż ubijaj. Przesiej mąkę i proszek. Teraz możesz wyłączyć mikser i delikatnie połączyć składniki.
Formę 20 x 30 albo okrągła o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
i miłego dnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz