poniedziałek, 17 czerwca 2013

(PRAWIE) BISZKOPTOWE Z OWOCAMI

Bardzo chciałam zrobić coś już, teraz, szybko i na dodatek bez stresu, że się nie uda. Jak zwykle niezawodny przepis znalazłam tutaj klik.



 I wyszło lekkie ciasto z owocami. Ciasto jest lekkie, robota też, pod warunkiem, że pomaga nam mikser.



Składniki:

garść borówek amerykańskich
2 garście czereśni
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia




Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodając cukier.  Pojedynczo dodaj żółtka nie przerywając ubijania. Wlej olej i wciąż ubijaj. Przesiej mąkę i proszek. Teraz możesz wyłączyć mikser i delikatnie połączyć składniki. 


Formę 20 x 30 albo okrągła o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!



 i miłego dnia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz