poniedziałek, 24 czerwca 2013

PROSTA PASTA Z TUŃCZYKIEM czyli TONNO E FAGIOLI

Wracam do Gino D'Acampo. Urzeka mnie cudowna prostota jego dań. Dziś włoski klasyk - połączenie tuńczyka i fasoli. Na zimno jako sałatka, na ciepło jako danie. Oczywiście u nas, bo we Włoszech to tylko primi piatti, coś co pobudza kubki smakowe i jest wstępem do konkretniejszego posiłku. 
Ale uwierzcie mi - po zjedzeniu tej pasty więcej konkretów nie potrzeba.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Wersję GD wzbogaciłam o cukinię (bo na nią sezon!) i szpinak (świetny o każdej porze)...



składniki:
około 250 g ulubionego makaronu (świetnie sprawdza się świderki czy kokardki)
1 puszka fasolki najlepiej flażoletki
1 puszka tuńczyka w kawałkach
4 garści szpinaku
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka kaparów
oliwa z oliwek
połówka cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki



Nastaw wodę na makaron.
Pokrój cebulę w półksiężyce, czosnek na plasterki.
Rozgrzej oliwę, podduś cebulę, dodaj czosnek i pokrojoną cukinię. Podsmaż. 
Zetrzyj skórkę z cytryny a sok wyciśnij. Dopraw solą i pieprzem.
Wrzuć odsączoną fasolę, podgrzej aż będzie gorąca.
Dodaj liście szpinaku i tuńczyka, wsyp ugotowany makaron i ostrożnie wymieszaj.
Posyp natką pietruszki i podawaj.



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz