środa, 26 czerwca 2013

GOZLEME - PRZEKĄSKA PO TURECKU

Świetny, drożdżowy placek z patelni. Bardzo popularny w Turcji, u nas wciąż jeszcze mało znany. Dość łatwy do przyrządzenia w różnych wariantach smakowych. Jeden z najpopularniejszych to połączenie fety i szpinaku.
Moje gozleme wygląda tak:





W ciepłej wodzie wymieszaj ciepłą wodę, cukier i wsyp drożdże. Poczekaj kilka minut aż mikstura zacznie się pienić.
Do dzieży miksera przesiej mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, dodaj mleko i wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. 
Skrop oliwą i obtocz z każdej strony.
Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.



Przygotuj farsz, może być absolutnie dowolny. Ja poszłam w swojską nutę i zrobiłam go z twarogu.

farsz:
1 paczka szpinaku
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
250 g twarogu
sól, pieprz
świeża papryczka chili
kilka listków mięty
cytryna

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojony na plasterki czosnek, podsmażaj aby stracił surowość, ale się nie przypalił.
Teraz partiami dodawaj szpinak i cały czas mieszaj.
Zetrzyj szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny.
Gdy ostygnie pokrój i zmieszaj z rozkruszonym twarogiem. Dodaj posiekaną chili i miętę.

Wyjmij ciasto i podziel na 4 części. Blat posyp mąką i rozwałkuj każdy kawałek na prostokąt o brzegach 20x30. Ciasto nie powinno być grubsze niż 3 mm. 
na połówce każdego kawałka rozłóż farsz, zachowując 1 cm od brzegu.
Złóż i mocno zaciśnij. 
Ciasto jest delikatne, trzeba to robić ostrożnie.

Rozgrzej patelnię, wlej trochę oliwy. Smaż pojedynczo po 2 - 3 minuty z każdej strony.
Pokrój i podawaj z cząstkami cytryny!




Tadını çıkarın!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz