czwartek, 27 czerwca 2013

SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I BRANDY

Dziś szybka propozycja na wzmocnienie smaku - aromatyczny sos z grillowanej papryki i brandy. Doskonały do steków (także, a może przede wszystkim z indyka), o wspaniałym kolorze, no i łatwy do wykonania.  
I ma jeszcze jedną zaletę, można go zrobić wcześniej, a nawet zamrozić.



Składniki:
2 czerwone papryki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka mąki
kieliszek brandy
szklanka bulionu
sól, pieprz

Przekrój papryki wzdłuż na połówki, usuń gniazda nasienne, połóż na blasze wyłożonej folią aluminiową (brzuszkami do góry). Wstaw pod mocno rozgrzanego grilla i piecz tak długo, aż skórka zacznie robić się czarna.
Przełóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i poczekaj kilka minut - wtedy skórka z łatwością da się obrać. 
Obrane kawałki wrzuć do blendera i zmiksuj.




W rondelku rozgrzej masło, dodaj szalotkę. Podduś pilnując, żeby nie zbrązowiała. dodaj pokrojony w plasterki czosnek. 
Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, wlej brandy. Poczekaj aż odparuje alkohol, dodaj paprykowe pure i bulion. Zmiksuj, skosztuj, dopraw, gotowe!



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz