sobota, 20 lipca 2013

CARPACCIO NIE TYLKO DLA WEGETARIAN

Dzieła Vittore Carpaccio mają dziś lekko licząc jakieś 500 lat, ale danie nazwane na jego cześć tylko nieco ponad 50.


grafika pochodzi stąd

      I pewnie niewielu wiedziałoby, że taki malarz w ogóle istniał, gdyby nie Giuseppe Cipriani, kucharz który zachwycił się dziełami włoskiego mistrza. A czerwień dominująca w obrazach artysty, jako żywo kojarzyła się Ciprianiemu z polędwicą wołową. 
        Pewnego razu usłyszał o łzach księżnej Amalii Nani Mocenigo, której lekarz zabronił jadania gotowanego mięsa.
Inspirowany obrazami Carpacciego kucharz, stworzył danie z surowej wołowiny skropionej suto aromatycznym dressingiem z majonezu, cytryny, chrzanu i mleka. I w hołdzie dla malarza nazwał swoje dzieło "carpaccio".
         Lata później jego syn Arrigo Cipraiani, stworzył swoją, bardziej nowoczesną wersję. Dziś odmian carpaccio są tysiące. 
I to wcale niekoniecznie z mięsem.



Tajemnica  udanego carpaccio polega na bardzo cienkim pokrojeniu składników. 



Najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny.

Składniki:
1 cukinia
otarta skórka z 1/2 cytryny
sok cytryny
mała chili
koperek, natka pietruszki
wiórki parmezanu
sól, pieprz

Pokrój cukinię
Wymieszaj ze szczyptą soli
Skrop oliwą z oliwek, łyżeczką octu balsamicznego i cytryną
Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
Posyp plasterkami chili, wiórkami parmezanu i ziołami



To bardzo odświeżająca przekąska, szczególnie na upalne dni. Świetne będzie też carpaccio z gruszek.



Składniki:
1 gruszka
3 plastry sera pleśniowego
kwiaty tymianku lub listki
orzechy (pekan albo włoskie)
sok z cytryny
oliwa z oliwek
miód
ocet jabłkowy
sól

Poszatkuj gruszkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała
Wymieszaj 3 łyżki oliwy, łyżkę miodu i łyżkę octu, dopraw szczyptą soli
Ułóż gruszkę na talerzu, pokrusz ser
Skrop dressingiem
Posyp kwiatkami tymianku, na koniec dodaj orzechy.









:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz