poniedziałek, 22 lipca 2013

GULASZ Z OŚMIU WARZYW

To świetne, szybkie do zrobienia danie, w sam raz na pełnię lata. W mojej wersji prawie...wegetariańskie.



Składniki:
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 ziemniaki
2 marchewki
1 mały kalafior
fasola mamut albo szparagowa
fasola z puszki (u mnie jaś)
puszka pomidorów

Dodatkowo:
natka pietruszki
koperek
chili
kumin
wędzona papryka w proszku
oliwa z oliwek
sól i pieprz







W garnku o dużym dnie, rozgrzej 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek. 
Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj aż zacznie zmieniać kolor. 
Dodaj plasterki chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzuć dość duże kawałki ziemniaków i plasterki marchewki.
Ewentualnie dodaj jeszcze trochę oliwy.
Podduś wszystko około 5 minut.
Dodaj pokrojoną na kawałki fasolę.
Wymieszaj, posól, popieprz, dodaj paprykę w proszku (jeśli nie macie wędzonej, może być zwykła), wlej odrobinę wody i duś kolejne 5 minut.
Dodaj pomidory i różyczki kalafiora.
Duś aż warzywa będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Na koniec wrzuć odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki.
Dopraw łyżeczką mielonego kuminu, ewentualnie dopraw jeszcze solą do smaku.
Posyp ziołami, chili i podawaj!





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz