wtorek, 23 lipca 2013

ESENCJA LATA

Kruche ciasto, waniliowy krem, słodkie owoce. Esencja lata. Co tu mówić więcej.



Sposób na udane kruche:
2 szklanki mąki
kostka zimnego masła
szczypta soli
4 żółtka
1 torebka cukru waniliowego

i... szybkość działania. Jeśli na którymś z etapów ciasto "poczuje" ciepło, przestanie być kruche, będzie za to ciężkie i tłuste. Koniecznie przed rozwałkowaniem, a jeszcze lepiej również po rozwałkowaniu i przełożeniu do formy, trzeba pozwolić ciasto odpocząć w lodówce. Przynajmniej pół godziny.




Przesiej mąkę, wsyp cukier i sól. 
Dodaj pokrojone na części masło.
Wcieraj je palcami w mąkę aż zacznie przypominać okruszki.
W środku zrób wgłębienie.
Dodaj roztrzepane jajka i szybko wyrób.
Zrób kulę, spłaszcz ręką, zawiń w folię i wstaw do lodówki.



Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia.
Rozwałkuj i przenieś - pozbywając się papieru -  do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy.
Ponakłuwaj widelcem.
Jeśli masz czas, wstaw jeszcze raz do lodówki.



Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Wstaw ciasto i piecz 15 - 20 minut, aż zacznie robić się złociste.
Przygotuj owoce - maliny, jeżyny, borówki amerykańskie.
Wyjmij ciasto i poczekaj aż przestygnie.
W tym czasie zrób krem.

Składniki:
3 żółtka 
125 g cukru
50 g roztopionego masła
250 ml śmietanki
2 łyżki mąki
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego

W mikserze połącz wszystkie składniki i wylej na podpieczony, ostudzony spód.
Poukładaj owoce.
Piecz w 180 stopniach 30 - 40 minut.





Tarta najlepiej smakuje po przestudzeniu.
A białka świetnie się przechowują w zamrażalniku. Idealne do bezy.

Przepis na krem (z małymi modyfikacjami) z książki "101 easy entertaining ideas" Olive magazin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz