środa, 17 lipca 2013

CIASTECZKA Z WIŚNIĄ JAK SŁODKIE KLEJNOTY

Uwielbiam wyszukiwać przepisy. Najchętniej stare, rodzinne, z tradycją. Robione od pokoleń.



Gdy trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że musi się udać.



 I udało się!



Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche, lekko słodkie przełamane wiśnią. Po prostu pyszne!



A do tego wyglądają jak klejnoty. No i super szybko się robią.



Składniki:
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
10 łyżek mąki pszennej
wiśnie bez pestek



Wydryluj wiśnie.
Zmiksuj masło, cukier,  mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej. Gdy składniki się połączą wsyp resztę mąki i zagnieć ciasto. Zrób kulę, zawiń w folię spożywcza i chłodź w lodówce przez pół godziny.
Po schłodzeniu jeszcze raz szybko zagnieć i rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
Zrób palcem wgłębienie i włóż wiśnię.
Piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C.



Posyp cukrem pudrem. 



Z podanej porcji wychodzi około 40 ciasteczek.


Autorką przepisu jest Janina Malepszy ze stoiska wsi Bukówiec Górny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz