wtorek, 16 lipca 2013

RILLETTES au PORC by RACHEL KHOO

Na rillettes każda pora roku jest dobra. Nawet w upały przychodzi ochota na coś konkretnego. 
Francuskie rillettes to wyższa forma smalcu. Najlepiej przygotować je z tłustych mięs, jak kawałki boczku, gęsi czy kaczki. 
Rillettes w lipcu? Czemu nie...



Oto rillettes według Rachel Khoo:
1 kg surowego boczku ze skórą
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
2 gałązki tymianku
sól, pieprz



Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C.
Pokrój boczek na kawałki i włóż do naczynia do pieczenia razem z ziołami.
Przykryj folią aluminiową i piecz przez 3 godziny.
Od czasu do czasu zamieszaj.
Wyjmij boczek z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
Zdejmij skórę, wyjmij zioła. Mięso przełóż do blendera, dodaj sól, pieprz i zmiksuj. Przełóż do miseczki, ozdób ziołami.



Podawaj w temperaturze pokojowej.



W lodówce rillettes wytrzyma 3 - 4 dni. To dłużej niż Wy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz