Penne ze szpinakiem i gorgonzolą. Po prostu. Włoska klasyka.
Składniki:
250 g makaronu
2 ząbki czosnku
paczka szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cieńki plasterek masła
150 g gorgonzoli
1 zielone chili
sól, pieprz
cytryna
Zagotuj wodę na makaron, wrzuć kluski i gotuj o 2 minuty krócej niż podano czas na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Partiami dodawaj szpinak.
Na końcu wrzuć pokruszony ser. Skosztuj, dopraw.
Wymieszaj i wyłącz gaz.
Odcedź makaron, wrzuć go do garnka w którym się gotował. Dodaj szpinak z gorgonzolą. Wymieszaj. Posyp chili (to mój dodatek). Skrop cytryną (przyda się - poza chili - mały kick).
Podawaj. To jedno z moich najszybszych, ulubionych dań :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz