poniedziałek, 15 lipca 2013

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Penne ze szpinakiem i gorgonzolą. Po prostu. Włoska klasyka.



Składniki:
250 g makaronu 
2 ząbki czosnku
paczka szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cieńki plasterek masła
150 g gorgonzoli
1 zielone chili
sól, pieprz 
cytryna



Zagotuj wodę na makaron, wrzuć kluski i gotuj o 2 minuty krócej niż podano czas na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Partiami dodawaj szpinak. 
Na końcu wrzuć pokruszony ser. Skosztuj, dopraw.
Wymieszaj i wyłącz gaz.



Odcedź makaron, wrzuć go do garnka w którym się gotował. Dodaj szpinak z gorgonzolą. Wymieszaj. Posyp chili (to mój dodatek). Skrop cytryną (przyda się - poza chili - mały kick).




Podawaj. To jedno z moich najszybszych, ulubionych dań :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz