wtorek, 20 sierpnia 2013

(PRZY)SMAKI MIĘDZYNARODOWE

Cukinia, bakłażan, pomidor, papryka i oczywiście czosnek - nierozłączni przyjaciele. Francuskie ratatouille, włoska peperonata, hiszpańskie pisto czy samfaina, do tego tumbet z Majorki, greckie briam i...polska sałatka.



Dobrze jest odtworzyć wakacyjne smaki w domu. A sałatka z grillowanych warzyw to lato na talerzu. Kwintesencja słońca. Po prostu raj.



Sałatka z grillowanych warzyw:
cukinia
bakłażan
papryka
pomidory
czerwona cebula
feta
oliwki


Dressing:
3 części oliwy z oliwek
1 część soku z cytryny
1 część miodu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta oregano


Rozgrzej patelnię grillową.
Pokrój na plastry bakłażana i cukinię, a cebulę na ósemki. Posmaruj warzywa cienką warstwą dressingu (najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka).
Grilluj, aż pojawią się apetyczne znaki. 
W tym samym czasie przekrój paprykę, usuń nasiona i połóż ją pod rozgrzanym grillem (skórką do góry). Piecz aż zrobi się czarna. Przełóż do worka foliowego. Daj jej kilka minut odetchnąć i zdejmij skórkę (powinna właściwie schodzić sama).
Teraz kolej na pomidory.
Przekrój je na połówki, posyp cukrem, szczyptą soli, tymiankiem i wstaw do piekarnika pod rozgrzany grill na jakieś 30 minut.


Po kolei układaj warzywa na talerzu. Polej resztą dressingu, posyp pokruszoną fetą, bazylią i listkami mięty. No i oczywiście dorzuć oliwki.

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz