piątek, 16 sierpnia 2013

BAŁKAŃSKIE KLIMATY - Ćevapčići

Nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. A raczej przepisów, bo receptur na przyrządzenie tych pysznych kotlecików jest wiele. W Albanii robią quofte, w Rumunii mititei, w Bośni ćevapi a w Serbii ćevapčići.



Co je łączy? Mielone mięso, czosnek, zioła i przyprawy.
Świetnie sprawdza się połączenie różnych rodzajów mięsa. Idealna jest jagnięcina. W tym przepisie użyłam wołowiny.



Przygotuj:
1/2 kg mięsa
2 ząbki czosnku
1 skórka otarta z połówki cytryny
1 gałązka rozmarynu
3-4 gałązki kolendry lub natki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub mieszanki)
słuszna szczypta soli
świeżo mielony pieprz
oliwa a oliwek
patyczki grillowe



Włóż patyczki do wody, aby nie spaliły się podczas grillowania.
Do mięsa dodaj starty czosnek, skórkę z cytryny, posiekaj zioła (z rozmarynu użyj tylko listków).
Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Obtaczaj patyczki mięsem. Najlepiej zwilżyć ręce, wtedy mięso się nie klei. Każdy kotlecik skrop oliwą i grilluj po kilka minut każdą stronę.



 Ćevapčići świetnie smakują z kuskusem (doprawionym podsmażonymi pieczarkami z cebulą), cukinią  i sosem czosnkowym.
To dużo lżejsza wersja, niż nasz kochany, smażony mielony...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz