środa, 4 września 2013

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ CYKORIĄ, FIGAMI i SEREM PLEŚNIOWYM

Jesienne kolory, ale w smaku wciąż lato. Szybka i prosta sałatka w ciepłych barwach - czerwone granaty, fioletowe figi, ser z zielonymi żyłkami.



Składniki:
4 czerwone cykorie
2 figi
kilka plasterków sera pleśniowego
1 granat
kilka liści sałaty
3 orzechy włoskie

Przekrój cykorię wzdłuż, figi pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek. Rozgrzej patelnię grillową. 



Grilluj cykorię aż pojawią się paski. Na kilka chwil połóż na patelnię figi.



Na suchej patelni upraż orzechy. Przekrój granat. Trzymając przeciętą połówkę owocu nad miską, stukaj z drugiej strony drewnianą łyżką. Co chwilę przekręcaj granat. Pestki będą wpadać do miski niczym jesienny deszcz.




Przygotuj dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
szczypta soli
skórka otarta z połówki cytryny



Skomponuj sałatkę na talerzu - poukładaj liście sałaty, grillowaną cykorię, ser i figi. Skrop dressingiem, posyp uprażonymi orzechami i pestkami granatu.



Proste i pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz