sobota, 28 września 2013

ZŁOTE CIASTO NA ZŁOTĄ JESIEŃ

To bardzo szybkie i bardzo proste ciasto z gruszkami. Idealny, jesienny podwieczorek.



Składniki:
2 jajka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
pasta, ekstrakt lub cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 gruszki



Roztop masło i ubij je z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka (po jednym), łyżeczkę pasty waniliowej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą.



Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Okrągłą foremkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przełóż masę. Na wierzchu poukładaj ćwiartki obranych ze skórki gruszek.
Możesz posypać grubym cukrem albo płatkami migdałów.



Piecz 40 minut. 



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz