sobota, 26 października 2013

CURRY I CHMURY


Październik wciąż łaskawy.


To proste i szybkie danie dla spragnionych warzyw, choć może być też trochę "mniej wegetariańskie". 
Świetny sposób na wykorzystanie samotnej marchewki, garstki szpinaku,  kawałka cukinii czy kalafiora, z którym nie wiadomo, co zrobić.


Składniki bazy:
2-3 ząbki czosnku
imbir (kawałek wielkości kciuka)
1 chili
1 łyżka masła klarowanego
łyżeczka proszku curry
łyżeczka mielonej kolendry
mleczko kokosowe

Zetrzyj czosnek i imbir, drobno posiekaj chili (z pestkami lub bez, w zależności od mocy jaką lubisz).
Rozgrzej masło w rondlu i dodaj mieszankę. Podsmaż i dodaj przyprawy.


Warzywa:
1 cebula
boczek (ewentualnie)
kawałek kalafiora
1 marchewka
1/2 cukinii
garść listków szpinaku

Do bazy dodaj cebulę. Podsmaż. Jeśli chcesz użyć boczku, dodaj go teraz. Mieszaj aż zacznie się rumienić.
Podgotuj na parze różyczki kalafiora, tak aby wciąż były lekko twardawe.
Dodaj marchewkę pokrojoną na plasterki, dorzuć kawałeczki cukinii.
Wrzuć kalafiora. Zalej wszystko mleczkiem kokosowym. 
Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i limonką.
Na koniec dodaj szpinak i podawaj.


Świetnie pasuje z ryżem.


:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz