poniedziałek, 4 listopada 2013

O KLASYKU Z MEKSYKU

Czyli o klasycznym, meksykańskim fast foodzie, który zrobił karierę międzynarodową. Serwowany z tortillą, ryżem, pieczonym ziemniakiem. A nawet w wersji bardzie swojskiej - z naleśnikami. Oto CHILLI CON CARNE!



To bardzo prosta potrawa, i to z jak najbardziej dostępnych na całym świecie składników. I nie trzeba się trzymać ściśle jakichś proporcji.

Najpierw  fasola

Meksykanie bardzo często używają do chilli czarnej fasoli, ale sprawdzi się właściwie każda. Wystarczy namoczyć filiżankę ziaren przez noc i na drugi dzień ugotować do miękkości. Dobrze jest dodać 2 listki laurowe i cebulę naszpikowaną kilkoma goździkami. Nie solić! 




Ale można też pominąć ten etap i użyć fasoli z puszki :)



Teraz czas na pozostałe składniki:

1/2 kg mielonego mięsa wołowego
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
1 marchewka
1 chilli
garść drobno posiekanych łodyżek natki
2 puszki pomidorów
olej



Na patelni rozgrzej olej (użyłam rzepakowego), posiekaj cebulę i podduś. 
Gdy zacznie się rumienić, dodaj czosnek. 
Dorzuć startą na tarce marchewkę i natkę.
Podduś całość kilka minut.
Dodaj mięso i wszystko dokładnie wymieszaj. 
Gdy wołowina straci już różowy kolor, wlej pomidory i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.



Przyprawy:
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta suszonej chilli (opcjonalnie)
sól
pieprz



Dodaj przyprawy i fasolę. Duś chilli około godziny. W tym czasie przygotuj dodatki.



Dodatki:
limonka
natka pietruszki
starty ser



Można podawać :))




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz