niedziela, 9 lutego 2014

KACZA RODZINKA

Po pierwsze - kaczka, po drugie - bulion, po trzecie - pierogi!



Pierogi z kaczką to zupełnie inna bajka, niż pierogi z mięsem. Pyszne, delikatne, esencjonalne. I wcale nie wymagają aż tak wiele pracy.



Krok 1:
1 kaczka
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
pęczek natki
kilka ziarenek pieprzu
sól

Kaczkę podziel na kawałki, dodaj warzywa, przyprawy, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 - 2 godzin.
Zostaw do ostygnięcia.



Gdy mięso wystygnie, oddziel je od kości i zdejmij skórę. Przygotuj:

Krok 2:
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki
1 jajko
spora szczypta majeranku
świeżo mielony pieprz, sól
masło

Poszatkuj cebulę i podsmaż na maśle. Wrzuć na patelnię mięso. Podsmażaj przez chwilę. Jeśli jest za suche, dodaj odrobinę bulionu w którym gotowała się kaczka. Gdy płyn odparuje, zmiksuj mięso i dodaj pozostałe składniki. Pozostaw do ostygnięcia.



Krok 3:
1/2 kg mąki
kieliszek oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody

Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób zagłębienie, wlej oliwę i "posiekaj" nożem. Powoli dodawaj wodę i wyrabiaj gładkie ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.



Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wycinaj szklanką kółka i faszeruj kaczką. 

Wrzucaj na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotuj około 2 minut.



Okraś podsmażoną cebulką.



A jeśli coś zostanie, zamroź...
Zamroź też bulion. Będzie wspaniałą bazą do sosów.



Smacznego!



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz