środa, 5 lutego 2014

(NIE)WINNE WINOGRONA

Jamie O. zdecydowanie mnie prześladuje. Wciąż wracają do mnie niewypróbowane przepisy. Tak jak ten - na pieczone winogrona z...serem. Po prostu.

 Porcja na 8 osób:
1kg ciemnych winogron
1 łyżeczka brązowego cukru
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
czerwony ocet winny
100 g sera - jaki lubicie (pleśniowego, koziego, camemberta)
pęczek szałwii


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Winogrona ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp cukrem i  tymiankiem, skrop oliwą i octem. Piecz kilka minut, aż owoce zaczną pęcznieć.
Wyjmij z piekarnika,  wymieszaj z serem i listkami szałwii. 


Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez kilka minut, aż ser zacznie topnieć.


Winogrona nabierają nowego, dojrzałego smaku. Jamie Oliver serwuje je w towarzystwie chrupiącego chleba, orzechów i oczywiście z butelką czerwonego wina. To wersja kolacyjna. Śniadaniowa - z puddingiem ryżowym. Na ciepło i na zimno. Z czymkolwiek, jakkolwiek, to smak koniecznie do wypróbowania.
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz