niedziela, 26 stycznia 2014

NIE TYLKO DLA PASTERZY

Brytyjski klasyk - pyszny, prosty, jednogarnkowy.



Jamie Oliver namawia do przygotowania słynnej shepherd's pie z cielęciną, Rachel Khoo poleca gotowanie soczewicy w herbacie, ale jak by się jej nie robiło wychodzi świetnie.

Trochę się trzeba nakroić i przygotować, ale później robi się samo.


Składniki:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
450 g mielonego mięsa
szczypta oregano
1 szklanka soczewicy + 1 torebka mocnej, czarnej herbaty
250 g pieczarek
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka wędzonej papryki
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mleka
25 g masła


W rondlu rozgrzej oliwę i masło, dodaj cebulę. Mieszaj do czasu aż się zeszkli, ale nie przypali. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojoną w cienkie półtalarki marchewkę, pokrojony seler. Dodaj szczyptę soli - warzywa puszczą sok. Pozwól aby kilka minut się poddusiły.
Przerzuć je do osobnego naczynia, a w tym samym rondlu podsmaż pokrojone na plasterki pieczarki. Grzyby przerzuć do warzyw a do rondla dodaj mięso,  oregano, pomidory, paprykę i koncentrat.  
W tym czasie zagotuj wodę, wrzuć torebkę herbaty i wsyp soczewicę (gatunek dowolny). Pod koniec czasu gotowania dodaj łyżeczkę soli. Odcedź.
Połącz wszystkie składniki.



Ugotuj ziemniaki. Odcedź i utłucz z dodatkiem mleka i masła. Rozprowadź je po wierzchu zapiekanki. 
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz