poniedziałek, 13 stycznia 2014

CIASTO BANANOWE BEZ (ZA)MIESZANIA

Bez wielkiego mieszania i niepotrzebnego zamieszania. Szybkie i proste ciasto bananowe na podstawie przepisu Donny Hay, choć nieco zmodyfikowane. 

Składniki:
175 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki białego, drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka zgniecionych bananów
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
garść prażonych orzechów laskowych

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Do miksera wrzuć wszystkie składniki i mieszaj, aż się połączą.
Przełóż masę do foremki (28x8) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około godziny.



Polewa:
1 szklanka śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady 70%

Podgrzej śmietankę, wrzuć kawałki czekolady i mieszaj aż się rozpuszczą. Polej ciasto.



Donna Hay proponuje polewę karmelową:

1 1/2 szklanki śmietanki
3/4 szklanki brązowego cukru

Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier. Gotuj aż mieszanka zacznie gęstnieć. Polej ciasto.



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz