poniedziałek, 6 stycznia 2014

BURAK. INSTRUKCJA OBSŁUGI

ILLUSTROWANY KUCHARZ KRAKOWSKI dla OSZCZĘDNYCH GOSPODYŃ.

Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej, z uwzględnieniem higieny i dyetetyki,
z podaniem dyspozycyji na stosowne obiady każdego dnia całego roku, sposobu podawania potraw, ubierania stołu i przyjmowania gości; z osobnym rozdziałem o kuchni kartoflanej.

Ważne wskazówki do gospodarstwa domowego, oraz konserwowania i przechowania
w należytym stanie różnych przedmiotów, na podstawie wieloletniego doświadczenia i według wzorowych dzieł ułożone przez Jylanje Gruszecką.
Wydanie dziewiąte illustrowane, zupełnie przerobione i pomnożone,
z podaniem miar i wag dawniejszych (funty, kwarty) i metrycznych.

KRAKÓW.
Nakładem księgarni J. NI. Himmelbłaua.
Warszawa: G. Centnerszwer.



                                                            ROZDZIAŁ XV
                                                               Jarzyny.
Jarzyny muszą być troskliwie i z uwagą przyrządzane, inaczej tracą na smaku, są mdłe i zamiast stać się środkiem spożywczym, są często przyczyną słabości żołądkowych. Świeże jarzyny trzeba dobrze wypłukać, oczyścić, a do gotowania nie dawać dużo wody z wyjątkiem kartofli. Marchew, brukiew, kalarepę
i t. p. nalać trochę wodą, dodać masła i tak do miękkości gotować. Zaprawa robi się do wszystkich jednakowa; soli się jarzyna podczas gotowania. 

Buraki. Opłukane buraki nalać miękką wodą i wstawić na ogień. Gdy już są miękkie, wyjąć, obrać z łupy i utrzeć na tarce lub cienko poszatkować. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i mąki, dać trochę cebuli, włożyć buraki, posolić, dać octu do smaku, trochę cukru, a w końcu parę łyżek kwaśnej śmietany; przykryte niech się duszą z pół godziny.


KUCHARZ ILUSTROWANY' 2014

Dno naczynia wysyp warstwą gruboziarnistej soli. Skrop wodą.
Ułóż buraki, czosnek, cebulę. Dodaj tymianek.
Przykryj folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na godzinę.





Przygotuj dressing:
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki balsamico
1 łyżeczka miodu
kilka kropli cytryny
szczypta soli i pieprzu

Obierz buraki ze skórki, gdy są jeszcze gorące. Pokrój na mandolinie, wymieszaj z dressingiem.



Podawaj na ciepło lub na zimno


:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz