sobota, 4 stycznia 2014

MOCNO CZEKOLADOWA I ORZECHOWA

Krucha tarta z czekoladowo-orzechowym wnętrzem według Lorraine Pascale jest bardzo...czekoladowa. Jak sama mówi - nieprzyzwoicie czekoladowa. Wystarczy mały kawałek ciasta, by poczuć się spełnionym.

Mi aż tak wiele do szczęścia nie trzeba, zrezygnowałam więc z dodatku kakao w kruchym cieście. 

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
4 żółtka
cukier waniliowy

Zagnieć szybko wszystkie składniki, owiń ciasto folią i wstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki.



Czekoladowe nadzienie:
100g masła
100g czekolady (przynajmniej 60% zawartości kakao)
1 jajko
2 żółtka
130 g drobnego cukru
60 g mąki
80 g podprażonych i posiekanych orzechów

Do małego rondelka wrzuć masło i powoli je rozpuszczaj. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i wymieszaj aż składniki się połączą.
Ubij jajko i żółtka. Masa powinna być bardzo jasna i puszysta. Dodawaj partiami cukier.
Ostrożnie wlewaj czekoladową mieszankę nie przerywając ubijania (2-3 łyżki zostaw do dekoracji).
Bardzo delikatnie wmieszaj mąkę. Na końcu dodaj orzechy (odrobinę zostaw do dekoracji).



Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyjmij kruche ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż ciasto do foremki (25cm), ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem i wsyp fasolę albo ryż (żeby obciążyć ciasto).
Piecz około 20 minut.
Zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze około 10 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i przestudź.

Obniż temperaturę do 160 stopni. Wyłóż masę czekoladową na ciasto i piecz 15 - 20 minut. Posyp orzechami i polej resztą mieszanki czekoladowej.
Poczekaj aż ostygnie, wtedy łatwiej się kroi.



Na podst. "Baking Made Easy" Lorraine Pascale.

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz