piątek, 27 grudnia 2013

KACZEK PIECZENIA SZKOŁY RÓŻNE

Wiedziona pomysłem Nigela Slatera, wreszcie znalazłam okazję do wypróbowania jego nieco barbarzyńskiego przepisu na kaczkę. Kaczce sposób przygotowania nie sprawiał już żadnej różnicy, nam za to wielką. Tym większą, im większy był efekt końcowy.



Chrupiąca skórka i bardzo delikatne mięso. Czy o coś jeszcze może chodzić w przyrządzaniu kaczki?



Sposób jest prosty. Potrzebny jest wrzątek i widelec. Najpierw w co najmniej kilku miejscach nakłuwamy kaczkę, potem polewamy wrzątkiem. Skóra od razu się napina. Teraz wystarczy wytrzeć ją do sucha ręcznikiem kuchennym, nie żałować soli i majeranku.
Do środka dobrze jest włożyć ćwiartki jabłek lub (eko)pomarańczy.



I pieczemy. 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Potem obniżamy ją do 200 i trzymamy kaczkę w piecu około 2 godzin. 
Zwykle kładę ją na kratkę, aby nie pływała w tłuszczu.
W osobnej brytfance piekę warzywa - cebulę, pietruszkę, marchew, fenkuł.
Gdy zaczną się lekko przypalać, wyjmuję, stawiam na płycie, dodaję mąkę, dokładnie mieszam. 
Wyciągam pomarańcze albo jabłka, które piekły się wewnątrz kaczki i dodaję do warzyw. Wlewam bulion, gotuję kilka minut i przecedzam.



Ale to nie jedyne metody...





    Wydanie siódme.
KUCHARKA POLSKA

CZYLI

SZKOŁA GOTOWANIA

TANICH, SMACZNYCH I ZDROWYCH OBIADÓW

ZEBRANA PRZEZ

Florentynę i Wandę

Część druga

Wydanie siódme rozszerzone.

WE LWOWIE

Nakładem autorek

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz