środa, 25 grudnia 2013

BUŁKA NAD BUŁKAMI

Bez niej nie ma świąt. Pachnąca, puszysta, przepyszna. Mleczna, drożdżowa bułka nad bułkami!

Składniki:
1 kg mąki
3 jaja
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy
1/2 litra letniego mleka
5 dkg drożdży 

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
mak





Odlej pół szklanki mleka, rozkrusz drożdże, wymieszaj i poczekaj kilkanaście minut, aż zaczną pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdżowy zaczyn, wbij jaja, dodaj sól, wlej mleko i oliwę.
Wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne.



Zostaw do wyrośnięcia (około 1h) w ciepłym miejscu.





Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na pół, a każdą część na 3. Zapleć warkocz. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
Przykryj folią spożywczą i odstaw jeszcze na 20 minut.



Piecz około pół godziny w temperaturze 180 stopni C.



Dziękuję Ci Babciu :))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz