niedziela, 22 grudnia 2013

RZADKO PIECZONA, NIE(D)OCENIONA

Perliczka. Doskonała pod każdym względem. Smakuje trochę jak kurczak, trochę jak dziczyzna. Niezastąpiona dla wszystkich na diecie - ma dwa razy mniej kalorii niż kurczak i cztery razy mniej niż wieprzowina.  



Mięso perliczki jest bardzo delikatne. Dobrze jest jej zrobić nocną kąpiel w solance:)
Na każdy litr wody wsypać dwie łyżki soli, dokładnie wymieszać i zalać takim roztworem ptaka. Można dodać lekko zgniecione 2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku. 





Kiedy perliczka poleży w takiej miksturze kilka godzin, będzie na wyjątkowo soczysta. Solny roztwór zmienia strukturę białka, dzięki temu mięso podczas pieczenia nie robi się suche. 




Po wyjęciu z solanki, opłucz perliczkę i wysusz papierowym ręcznikiem. Do środka włóż jabłko pokrojone na ćwiartki i kilka gałązek tymianku.  Natrzyj skórkę pieprzem, papryką i owiń plastrami boczku.



Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw mięso i po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz około 1,5 godziny, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem.





Podawaj z pieczonymi warzywami :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz