poniedziałek, 16 grudnia 2013

CASSOULET IN A HURRY

Cassoulet - cudowne danie z Langwedocji, dziś znane już na całym świecie. Występuje w setkach odmian, podobnie jak hiszpańska paella. Cassoulet można przygotowywać wykorzystując resztki pieczeni, kiełbasę, kaczkę, gęś, królika czy bekon. Albo jedno i drugie. 

Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
7-8 frankfurterek
3 ziemniaki
puszka fasoli
puszka pomidorów
kilka gałązek świeżego tymianku
2 liście laurowe
sól, pieprz





Rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, wrzuć kawałki kiełbasek, dodaj czosnek. Gdy kiełbaski się przyrumienią dodaj grube plastry ziemniaków, fasolę, liść laurowy, tymianek. Zalej pomidorami z puszki, dodaj pół puszki wody i duś wszystko do miękkości.


  
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz