czwartek, 12 grudnia 2013

SZARLOTKA DOBRA NA WSZYSTKO

To ciasto sprawdza się idealnie. Ani składniki nie muszą czekać aż nabiorą temperatury pokojowej, ani ciasto nie musi się schładzać. Jest gotowe i już.



Z tego ciasta robiłam placek-jeżyna-brzoskwinia tutaj


Składniki:
1/2 kg mąki
250 g masła
1 łyżka smalcu (użyłam gęsiego)
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie:
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru

Obierz jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. posyp cukrem i cynamonem.
Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto. Podziel je na dwie części, rozwałkuj. Jedną wyłóż na posmarowaną masłem formę. Rozłóż jabłka. Przykryj drugim płatem ciasta. Zrób w nim kilka nacięć. Z resztek ciasta można zrobić ozdobne listki.

Piecz ok. 1 h  w temperaturze 170 stopni C.
Ostudź, ew. posyp cukrem pudrem.



:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz