niedziela, 23 lutego 2014

KURCZAK NA PATYKU

3 składniki, ale smaku znacznie więcej. Kurczak, papryka, cebula. I już.

Na początek marynata:
1 jogurt naturalny
1 marynowana cytryna (ewentualnie skórka z cytryny)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki startych ziaren kuminu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

+ 3/4 kg polędwiczek z piersi kurczaka
    2 papryki
    2 cebule


Przygotuj marynatę. Mięso pokrój na małą kostkę. Dokładnie wymieszaj.  Idealnie, jeśli kurczak poleży w lodówce przez noc. 


Przygotuj warzywa:
Paprykę pokrój na centymetrowe kawałki, cebulę przetnij na pół, a potem każdą połówkę jeszcze raz na pół. Rozdziel warstwy.


Nadziewaj po kolei składniki na patyczki wymoczone wcześniej w wodzie. 


Ułóż szaszłyki na kratce do grillowania i piecz 20 - 30 minut w temperaturze 
200 stopni C. 


Podawaj z ryżem. 

Proste i pyszne :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz