sobota, 1 marca 2014

STRONG PSTRĄG

trout,  سلمون مرقط, forelli,  פֿאָרעל, pisztráng, pstrąg  i wiele innych



Zwinny w wodzie, szybki w piekarniku. Dostojny w naturze, elegancki na talerzu. Bogaty w witaminy, ubogi w kalorie. 
100 g pstrąga to zaledwie  63 truskawki albo 13 pomidorów







Przygotuj:
2 pstrągi 
sól, pieprz
1 cytrynę
1 pomarańczę
kilka gałązek koperku
kilka gałązek tymianku
2 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki
oliwę z oliwek



Spraw ryby, umyj, osusz, na bokach zrób kilka nacięć. Natrzyj solą, pieprzem i posmaruj oliwą. Do wnętrza włóż zioła, plasterki cytryny przekrojone na pół i czosnek.



W piekarniku rozgrzej grill. Ułóż ryby na plastrach pomarańczy, obok połóż cząstki cytryny i piecz około 20 minut.
Świetnym dodatkiem będzie zielony sos, czyli salsa verde.

Salsa verde:
łyżka posiekanej natki
łyżka posiekanego koperku
łyżeczka posiekanych kaparów
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1/4 szklanki oliwy

Zmiksuj wszystkie składniki, spróbuj, dopraw i gotowe.



Podawaj z ziemniakami, ryżem, grillowanymi warzywami albo po prostu z kawałkiem dobrego chleba.

:))

1 komentarz:

  1. Gratuluję patentu na pstrąga. Musze przyznać, że brzmi zachęcająco, zwłaszcza w czasie postu. Najlepsze życzenia ósmomarcowe, by nie zabrakło pomysłów na pichcenie na blogu.

    OdpowiedzUsuń