Podstawowe składniki (dla 4 osób):
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
8 małych kiełbasek wieprzowych dobrej jakości
6 małych ziemniaków
1 szklanka soczewicy
1 torebka czarnej herbaty
1 puszka fasoli
1 puszka pomidorów
2 gałązki rozmarynu
garść natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa
W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę.
Podsmaż.
Dodaj drobno posiekany czosnek.
Wrzuć kiełbaski i ziemniaki pokrojone na grube plastry. Dodaj słuszną szczyptę soli.
W osobnym garnku zagotuj wodę razem z torebką herbaty (to sprawdzony sposób Rachel Khoo).
Dodaj soczewicę i odrobinę soli. Gotuj do miękkości.
Czerwona soczewica lekko się rozgotuje, zielona zachowa kształt. Ale i jedna i druga - dzięki herbacie - będą miały dymny posmak.
Odcedź soczewicę, dodaj do kiełbasek razem z odsączoną fasolą, pomidorami i ziołami.
Podawaj, gdy ziemniaki będą miękkie.
Dopraw solą, pieprzem i posyp natką.
Gotowe :-)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz