środa, 19 marca 2014

WYPASIONY ATLANTYCKI

Dorsz z dodatkiem warzyw pod beszamelem. Cóż, nie będę patriotką - atlantycki to...atlantycki. Dorsze z Bałtyku są chude, małe i ościste. Wiodą tak marny żywot, że zjadają siebie nawzajem. Choć czasami w naszym morzu brakuje pokarmu, to na pewno nie desperacji... 



Dorsza umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Natrzyj kilkoma kroplami oliwy.
Zblanszuj warzywa.
Kalafior najlepiej podgotować na parze. Ziemniaki i fasolkę można przyrządzić w jednym garnku.

Przygotuj beszamel:
Rozgrzej masło, dodaj tyle samo mąki. Wymieszaj. Mieszając dodawaj mleko, tak aby sos nie był za gęsty.
Żelazna zasada - do zasmażki ZAWSZE trzeba dodawać ZIMNY PŁYN. 
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową - to zestaw podstawowy. Można dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki czy starty ser.



Warzywa ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej sosem i zapiekaj w temperaturze 200 stopni C przez około 20 - 25 minut.


Na 10 minut przed końcem pieczenia, wstaw do piekarnika dorsza, piecz skórą do dołu.

:)))))

1 komentarz:

  1. Pani Małgosiu, lekki retusz: kasza jęczmienna i marchewka zamiast ziemniaków i kalafiora, no i jednak bez sosu. Ale co do dorsza to faktycznie atlantycki, bo wypasiony. I chyba nie ma co do tej oczywistości włączać patriotyzmu. Zwłaszcza, że na co dzień zapewne od niego nie stronimy. Wszak okazji jest aż nadto.

    OdpowiedzUsuń