poniedziałek, 28 kwietnia 2014

W W(M)IEJSKIM STYLU

To świetne, szybkie i proste śniadanie w stylu 2 w 1, a nawet 3 w jednym. Zamiast nudnych kanapek wspaniałe kawałki zezłoconej na oliwie z oliwek bagietki, jajko, szynka długodojrzewająca, ser, no i koniecznie coś świeżego - szpinak, szczypiorek, pomidor. Właściwie wszystko, z czego przygotowalibyście wypasioną kanapkę.

Zamiast misternej konstrukcji na kawałku bagietki, kawałki bagietki na talerzu.



Świetnie  nadadzą się kawałki wczorajszej, a nawet przedwczorajszej bułki. Najlepiej pokroić ją na kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj kilka kropli oliwy i smaż bagietkę, aż zacznie się złocić.




Składniki:
1/2 bagietki
1 jajko 
2 plasterki szynki długodojrzewającej
2-3 plasterki pomidora
garść szpinaku
szczypiorek



Dodaj porwaną na kawałki szynkę i plastry pomidora. Wbij jajko. Patelnię przykryj pokrywką i smaż 3-4 minuty, aż jajko zacznie się ścinać.
Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw patelnię na górny poziom. Grilluj około 2 minut.



Na talerzu ułóż listki szpinaku. Połóż na nich podpieczone bagietki, szynkę i pomidory.

Przygotuj dressing:
1 łyżka różowego octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego

Rozgrzej ponownie patelnię, na której smażyły się wszystkie składniki, dodaj łyżkę różowego octu winnego i łyżkę octu balsamicznego. Zagotuj  i polej.



Można dodać kawałki sera - cienko pokrojony parmezan, manchego, kawałki ricotty, albo na przykład burguitos (hiszpański, pasteryzowany, świeży ser). 

Miejskie śniadanie na farmie...



i już



 :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz