Zamiast misternej konstrukcji na kawałku bagietki, kawałki bagietki na talerzu.
Świetnie nadadzą się kawałki wczorajszej, a nawet przedwczorajszej bułki. Najlepiej pokroić ją na kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj kilka kropli oliwy i smaż bagietkę, aż zacznie się złocić.
Składniki:
1/2 bagietki
1 jajko
2 plasterki szynki długodojrzewającej
2-3 plasterki pomidora
garść szpinaku
szczypiorek
Dodaj porwaną na kawałki szynkę i plastry pomidora. Wbij jajko. Patelnię przykryj pokrywką i smaż 3-4 minuty, aż jajko zacznie się ścinać.
Rozgrzej grill w piekarniku i wstaw patelnię na górny poziom. Grilluj około 2 minut.
Na talerzu ułóż listki szpinaku. Połóż na nich podpieczone bagietki, szynkę i pomidory.
Przygotuj dressing:
1 łyżka różowego octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
Rozgrzej ponownie patelnię, na której smażyły się wszystkie składniki, dodaj łyżkę różowego octu winnego i łyżkę octu balsamicznego. Zagotuj i polej.
Można dodać kawałki sera - cienko pokrojony parmezan, manchego, kawałki ricotty, albo na przykład burguitos (hiszpański, pasteryzowany, świeży ser).
Miejskie śniadanie na farmie...
i już
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz