Dla urozmaicenia - trochę ziół.
Proporcje:
1 kubek mąki
1 jajko
szczypta soli
Połącz składniki w mikserze albo zagnieć ręcznie - przesiej mąkę, po środku zrób zagłębienie, dodaj szczyptę soli, wbij jajko i posiekaj je nożem zagarniając mąkę. Wyrabiaj, aż składniki się połączą i ciasto zrobi się elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Rozwałkuj, posyp listami natki i złóż na pół. Rozwałkuj tak, aby uzyskać cienkie ciasto. Zostaw je na kilka minut, aby podeschło. Wtedy lepiej się kroi.
Wrzucaj do osolonego wrzątku. Gdy makaron wypłynie, gotuj 2-3 minuty.
Świetnie smakuje z podsmażoną na maśle szałwią.
Niczego więcej nie trzeba :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz