wtorek, 8 kwietnia 2014

WŁOSKA ROBOTA

Tu nie trzeba słów. Żadnych skomplikowanych opisów. Mąka, jajko, makaron.



 Dla urozmaicenia - trochę ziół.



Proporcje:
1 kubek mąki
1 jajko
szczypta soli


Połącz składniki w mikserze albo zagnieć ręcznie - przesiej mąkę, po środku zrób zagłębienie, dodaj szczyptę soli,  wbij jajko i posiekaj je nożem zagarniając mąkę. Wyrabiaj, aż składniki się połączą i ciasto zrobi się elastyczne.
Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.



Rozwałkuj, posyp listami natki i złóż na pół. Rozwałkuj tak, aby uzyskać cienkie ciasto. Zostaw je na kilka minut, aby podeschło. Wtedy lepiej się kroi.


Wrzucaj do osolonego wrzątku. Gdy makaron wypłynie, gotuj 2-3 minuty.

Świetnie smakuje z podsmażoną na maśle szałwią. 



Niczego więcej nie trzeba :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz