Arabskie klimaty zamknięte w papryce.
Dla odmiany kulinarnej i dla odmiany gatunku papryka romano, która kształtem przypomina całkiem pokaźnych rozmiarów chilli.
Składniki:
1/2 kilograma papryki
szklanka kaszy bulgur
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Paprykę umyj, odetnij końce i wyjmij gniazda nasienne.
Zagotuj wodę na bulgur. Lekko posól i wrzuć kaszę. Gotuj w zależności od wielkości ziaren, ale tak by wciąż były lekko twarde.
W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso.
Dokładnie wymieszaj.
Dodaj przyprawy i na końcu pomidory.
Zagotuj całość i faszeruj papryki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Dno blaszki wyłóż cebulą pokrojoną w piórka i skrop oliwą. Układaj papryki, skrop je również oliwą i posól.
Zapiekaj około 40 - 45 minut.
Posyp natką i podawaj,
:-)))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz