wtorek, 1 kwietnia 2014

LICZY SIĘ WNĘTRZE

Arabskie klimaty zamknięte w papryce. 



Dla odmiany kulinarnej i dla odmiany gatunku papryka romano, która kształtem przypomina całkiem pokaźnych rozmiarów chilli.



Składniki:
1/2 kilograma papryki
szklanka kaszy bulgur
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz



Paprykę umyj, odetnij końce i wyjmij gniazda nasienne.
Zagotuj wodę na bulgur. Lekko posól  i wrzuć kaszę. Gotuj w  zależności od wielkości ziaren, ale tak by wciąż były lekko twarde.
W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. 
Dokładnie wymieszaj.
Dodaj przyprawy i na końcu pomidory.
Zagotuj całość i faszeruj papryki.



Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Dno blaszki wyłóż cebulą pokrojoną w piórka i skrop oliwą. Układaj papryki, skrop je również oliwą i posól. 
Zapiekaj około 40 - 45 minut.



Posyp natką i podawaj,



:-)))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz