To prosty, szybki i sprawdzony sposób Marthy Steward na domowe ciasteczka owsiane. W przepisie ograniczyłam jedynie ilość tłuszczu.
Składniki na około 20 sztuk:
1/3 kubka brązowego cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 kubka płatków owsianych
1/2 kubka płatków migdałów
W mikserze wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem płatków i migdałów. Te domieszaj, gdy wszystko się dobrze połączy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i układaj małe porcje masy. Lekko je przyklep i piecz około 15 - 17 minut - w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia, bo ciasteczka muszą stwardnieć.
Przełóż do szczelnego pojemnika. Można je przechowywać kilka dni. Ale czy to
w ogóle możliwe?
Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.
:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz