poniedziałek, 12 maja 2014

BEZ POMIDORÓW I BEZ POŚPIECHU

Bez pomidorów i bez pośpiechu, ale za to z koncentratem pomidorowym i mlekiem. To tajemny sposób Włochów na sos bolognese, choć ani z samą Bologną ani z całą Italią nie ma podobno nic wspólnego. Mimo to zrobił międzynarodową karierę. 

Proste składniki. Dobre składniki. I czas.



Składniki:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/2 kg mielonej wołowiny
1 szklanka mleka
1 koncentrat pomidorowy
2 gałązki rozmarynu


W rondlu rozgrzej oliwę i masło, dodaj rozdrobnione warzywa. Podsmażaj, ale tak, aby się nie przypaliły. Wrzuć mięso i wlej mleko. Mieszaj, aż składniki się  połączą, a mięso wchłonie mleko.

Dodaj koncentrat i rozmaryn. Sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj sos. Im dłużej, tym lepiej.



Wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, dodaj starty parmezan, kilka listków świeżej bazylii i podawaj.



:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz